WelkomInschrijvenCursussenCultuurNieuwsContact

Fondation Alliance Française
Alliance Française des Pays Bas
Panneau d'affichage AFPB

 AFPB

WelkomCultuurProgramma

Alliance Française Utrecht
     
Franse taal en cultuur


Cultureel programma 2017-2018

Kijk voor meer activiteiten op
het prikbord van de AFPBRentrée: La victoire en chansons ; de la guillotine au mariage gay.


Twee eeuwen Franse geschiedenis in een vijfentwintigtal chansons:

Frédéric Dorfmann neemt u zingend en vertellend mee van de guillotine naar het homohuwelijk waarbij humor en dramatiek een belangrijke rol spelen. Naast de ‘événements incontournables’, veel smeuïge anekdotes! Beroemde zangers en zangeressen zoals Trenet, Duteil, Moustaki, Lama, Vian, Ferrat, Perret, Barbara komen aan bod, maar ook onbekende en anonieme componisten. Frédéric begeleidt zichzelf op de gitaar, op eigen en vooral bescheiden wijze.

Woensdag 4 oktober 2017, 20.00 uur

Kargadoor, Oudegracht 36, 3511 AP Utrecht


Muséologie: Musée d’Orsay et Centre Pompidou.


Het Musée d’Orsay, gelegen op de linkeroever van de Seine, laat een totaal-collectie uit de tweede helft van de 19e eeuw zien: schilder- en beeldhouwkunst, kunstobjecten, meubels en architectuur. Het Centre Pompidou herbergt diverse afdelingen en wordt daarom ook wel omschreven als de ‘supermarché de l’art’. De gehele wereld kent nu dit opvallende in 1977 geopende gebouw. Maar weet u hoe deze hedendaagse architectuur in de wijk Beaubourg voet aan de grond heeft kunnen krijgen? Renske Langebeek, een in Parijs gepromoveerd museoloog en docent Frans, vertelt ons in het Frans over de geschiedenis en de ontwikkeling van deze musea. Het gebouw, de inrichting en de presentatie van de werken worden van nabij bekeken.

Donderdag 16 november 2017, 20.15 uur

Kargadoor, Oudegracht 36, 3511 AP Utrecht


Franse Kerstmatinee


Om 15.00 uur beginnen we met het aansnijden van onze traditionele Bûche de Noël. Om 15.30 uur volgt een optreden van Hans van der Werf en Marjolijn Polfliet, twee muzikale duizendpoten die deel uitmaken van de formatie Marjolaine et les Manouches. Beiden met een groot hart voor Franse chansons. Zij brengen een gevarieerd Franstalig repertoire met flair, emotie en humor. De klassiekers van Brel en Piaf, het hedendaagse werk van Zaz en Stromae, en alles wat daartussen zit, maar wél in een eigen jasje.

Zondag 17 december 2017, 15.00 uur

Evangelisch-Lutherse kerk, Hamburgerstraat 9, 3512 NN Utrecht


Jacques Prévert, le poète magnifique


Martine Cadière, schrijfster en zeer succesvol spreekster in België, Frankrijk en Nederland, presenteert ‘Jacques Prévert, le poète magnifique’. Voor het grote publiek is Prévert de populairste dichter van de twintigste eeuw. Een wonderlijke persoonlijkheid, hartverwarmend anarchist en dwarsligger, bekend om zijn humor en capriolen. Veel van zijn teksten zijn op muziek gezet en vertolkt door grote namen van het Franse chanson. Hij was ook scenario- schrijver van talloze films. Prévert, die nooit eer en erkenning heeft gezocht, blijft de dichter van de Franse ziel. Na de presentatie kunnen we bij een ‘apéritif festif’ napraten.

Zondag 21 januari 2018, 15.00 uur

Kargadoor, Oudegracht 36, 3511 AP Utrecht


Soirée Littéraire: Oranje tegen de Zonnekoning: De strijd tussen Willem lll en Lodewijk XIV om Europa


Samen met onze partner Broese boekverkopers presenteren wij deze Nederlandstalige lezing van schrijver en historicus Luc Panhuysen. Lodewijk XIV van Frankrijk, bijgenaamd de ‘Zonnekoning’, droomde ervan de machtigste vorst te worden. Maar hij stuitte op een taaie prins, de jonge Willem III van Oranje. Lodewijk heerste over het machtigste rijk van Europa, Willem was stadhouder van een tienmaal zo klein landje. Er ontwikkelde zich tussen deze twee contrasterende persoonlijkheden een intense rivaliteit die het hele continent meesleurde en de tweede helft van de zeventiende eeuw diepgaand heeft beïnvloed. In de lezing zal Luc nader op hun relatie ingaan, met nadruk op het perspectief van Willem.

Dinsdag 13 februari 2018, 20.00 uur (gewijzigd!)

Broese Boekverkopers, Stadhuisbrug 121, 3511 AH Utrecht


Culturele avond in bibliotheek van Zeist: L’ÁBCdaire de Paris inconnu: une selection


Wim Dammers neemt ons mee op een virtuele wandeling door het onbekende Parijs, met verrassende plekken in alle arrondissementen.

Op 17 november 2016 heeft hij voor onze Alliance al een inkijkje gegeven in de niet vanzelfsprekend paden van Parijs. Veel leden hebben die bewuste avond aangegeven dat zij de ABCdaire van Wim Dammers graag nog een keer wilden zien. Wij zijn zeer verheugd dat hij deze presentatie nog een keer in Zeist wil houden.

Hij voert u door Parijs naar plekken, gebouwen, parken, waarvan u het bestaan niet weet of kent. We verklappen niets!!

Voor diegenen die vorig jaar al zijn geweest:  laat u opnieuw verrassen. Voor degenen die deze ABCDaire voor het eerst gaan zien: laat u meevoeren!!

Woensdag 21 maart 2018, 20.00 uur

Bibliotheek Zeist, Markt 1, 3701 JZ Zeist  fParis inconnu.htm


Filmavond:  Le corbeau van Henri-Georges Clouzot


In samenwerking met de Faculty Club Helios van de Universiteit Utrecht organiseren wij voor leden en cursisten van de AFU een speciale filmavond met als thema ‘Le film noir’. Als film is gekozen voor ‘Le corbeau’ van Henri-George Clouzot uit 1943. De film speelt in een dorpje dat wordt opgeschrikt door een schandaal wanneer iemand in anonieme brieven allerlei roddels verspreidt met beschuldigingen over onfatsoenlijk gedrag van dorpelingen. Deze geheimzinnige brieven, ondertekend met  Le Corbeau, leiden tot een sfeer van toenemende achterdocht binnen de dorpsgemeenschap. De film geldt als een bijzonder goed voorbeeld van een film noir; volgens VPRO cinema  één van de meest bejubelde 'films noirs' vanwege de sfeervolle cinematografie, de effectieve suspense en de treffende zedenleer (niemand is fatsoenlijk). De film is Frans gesproken en Engels ondertiteld.

De film zal worden ingeleid door filmkenner bij uitstek, docent en filmredacteur Constant Hoogenbosch, oprichter van de Movie Machine.

Aansluitend kunt u eventueel deelnemen aan een table d’hôte (€22,50, inclusief 2 glazen wijn en koffie) .

Inschrijving film en Table d’Hôte voor donderdag 12 april bij de Faculty Club Club kan hier (gratis voor leden en cursisten).

Donderdag 19 april 2018, 17.30 uur tot 19.30 uur (inleiding+film), aansluitend Table d’hôte tot uiterlijk 22.00 uur. Let op het vervroegde aanvangstijdstip van half zes.

Academiegebouw, Belle van Zuylenzaal, Domplein 29, 3512 JE Utrecht fLeCorbeau.htm


Slotavond: Les Tigresses Rouges


Les Tigresses Rouges' treden voor u op met meerstemmig muzikaal cabaret in het Nederlands en het Frans.

Woensdag 6 juni 2018, 19.30 uur  

Theater Kikker, Ganzenmarkt 14, 3512 GD UtrechtfSoiréedeclôture.htm

Cultureel programma Amersfoort


Cultureel programma Hilversum

Tenzij anders aangegeven zijn alle bijeenkomsten voor leden van de Alliance Française gratis en betalen niet-leden €7,50 per bijeenkomst.

Sauf avis contraire, toutes les soirées culturelles sont gratuites pour les membres de l’Alliance, autrement  €7,50.