WelkomCursussenInschrijvenCultuurNieuwsContact

Fondation Alliance Française
Alliance Française des Pays Bas
Panneau d'affichage AFPB

 AFPB

WelkomCultuurProgramma

Alliance Française Utrecht
Franse taal en cultuur

__AddCode="here" style="position:absolute;left:684px;top:0px;width:61px;height:14px;overflow:hidden;">

Php-call

125 Ans


Cultureel programma 2018-2019Kijk voor meer activiteiten op
het prikbord van de AFPBRentrée met Franse chansons

 


Annemarie Brijder zal, begeleid door de violiste Karin van Kooten, Franse chansons ten gehore brengen. ‘Elle chante des chansons sur toutes les choses auxquelles elle ne comprend rien (ou presque…)’.

Donderdag 4 oktober 2018, 20.00 uur

De Kargadoor, Oudegracht 36, 3511 AP Utrecht


Hier vindt u alle songteksten!


bron: www.annemariebrijder.nl

Le Canada français, l’histoire, l’actualité et la langue

 


Presentatie in het Frans van Siem van Eeten.

Iets meer dan 400 jaar geleden stichtte Samuel de Champlin Quebec. In deze goed geïllustreerde presentatie volgen we de eerste Fransen in Canada, hun gelukkige leven in Acadië, het treurige lot van de Acadiërs en de verdwijning van de Franse lepel in de pap van Noord-Amerika en slaan we ook de brug naar de huidige tijd.

Donderdag 15 november 2018, 19.30 uur: ALV; 20.15 uur: Presentatie

De Kargadoor, Oudegracht 36, 3511 AP Utrecht


bron: sv.wikipedia.org

Franse kerstmatinee met Charlotte Haesen

 


Om 15.00 uur beginnen we met het aansnijden van onze traditionele  Bûche de Noël, gevolgd door een optreden van Charlotte Haesen, begeleid door gitarist Philip Breidenbach. Zij brengt een repertoire van Franse  chansons, kerstliederen en wellicht een paar jazzy nummers waar ze zich nu helemaal op stort. Hierna volgt een ‘apéritif festif’.

Zondag 16 december 2017, 15.00 uur

Evangelisch-Lutherse kerk, Hamburgerstraat 9, 3512 NN UtrechtBron: sugarhero.com

Varen door Frankrijk, een fantastische ervaring

 


Film over de kanalen en sluizen in Frankrijk, gefilmd door Queenie Reesinck. Queenie neemt ons per boot mee over de Franse kanalen met hun indrukwekkende sluizen. Op wandelsnelheid glijd je door wijngebieden en langs kleine dorpjes en steden met een rijkdom aan cultuur. Onthaasten in optima forma. Fascinerend zijn de geweldige technische vaardigheden waardoor die kanalen mogelijk zijn geworden.

Donderdag 24 januari 2019, 20.00 uur

De Kargadoor, Oudegracht 36, 3511 AP Utrecht


bron: france-voyages.fr

La troupe de théâtre Le GEST présente: ’Pantoufle’  

 


Une comédie d’origine britannique d’Alan Ayckbourn, mise en scène par Valérie Faucher.

Misverstand op misverstand. Les quiproquos s’enchainent…..

Voir le texte intégral

De toegang is gratis. Wel even aanmelden bij claire.utrecht@afpb.nl

Zondag 17 februari 2019, 19.30 uur

Theater Kikker, Ganzenmarkt 14, 3512 GD Utrecht


Literaire avond

 


Samen met onze partner Broese boekverkopers presenteren wij een Nederlandstalige lezing over een Frans onderwerp:


Peter Giesen, tot afgelopen zomer correspondent in Parijs voor de Volkskrant, schreef over zijn vijfjarig verblijf in Frankrijk het boek Retour de France. Aan de hand van de legendarische Route Nationale 7 van Parijs naar de Côte d'Azur vertelt hij over de Franse geschiedenis, cultuur en politiek. Samen met onze partner Broese hebben we Peter uitgenodigd om op 13 maart te komen spreken bij Broese Boekverkopers. De avond zal in het Nederlands zijn en wij nodigen het publiek uit om na de boekpresentatie met Peter en elkaar in discussie te gaan over Frankrijk, de Franse gewoontes en de roerige Franse politiek met de "gele hesjescrisis" en de moeilijke positie van president Macron.


Broese biedt deze avond 10% korting op alle Franse boeken.

Woensdag 13 maart 2019, 20.00 uur

Broese boekverkopers, Stadhuisbrug 121, 3511 AH Utrecht

Rencontre littéraire : ‘La Cache’ de Christophe Boltanski

 


Onze literatuurdocente Anja-Hélène van Zandwijk interviewt Prescilla van Zoest over haar vertaling van ‘La Cache’. Ook worden er enkele beelden vertoond van de kunstenaar Christian Boltanski, oom van de schrijver, voor zover die te maken hebben met de familieomstandigheden waarin de kunstenaar opgroeide. 

Woensdag 17 april 2019, 20.00 - 22.30 uur

Zaal open 19:30

Bibliotheek Zeist, Markt 1, 3701 JZ Zeist

Bron: bol.com

Rencontre littéraire : 'Serotonine' de Houellebecq


Samen met Broese Boekverkopers en de Arbeiderspers nodigt de Alliance Française Utrecht u uit voor een literaire rencontre met Martin de Haan, de vertaler van Houellebecq’s “Serotonine”.


Martin de Haan is de vaste vertaler van Michel Houellebecq en Milan Kundera. Ook vertaalde hij werk van o.a. Zola, Diderot en Proust. Op 21 maart verscheen zijn vertaling van het nieuwste boek van Michel Houellebecq: “Serotonine”.


Op 17 mei is hij aanwezig bij Broese Boekverkopers. In een interview met onze literatuurspecialiste Anja-Hélène van Zandwijk gaat hij in gesprek over de vertaling van “Serotonine” en eerdere werken van Houellebecq. Ook zijn vertaling van les liaisons dangeureuses (“riskante relaties”), waarvoor hij in 2018 de Filter Vertaalprijs en de Dr. Elly Jaffé Prijs won, komt aan bod.


Vrijdag 17 mei, 19:30

Inloop vanaf 19:00

Locatie: Broese Boekverkopers, Stadhuisbrug 121, 3511 AH, Utrecht


Deze extra activiteit, buiten het reguliere programma van de AF Utrecht, kost € 5,- voor zowel leden en cursisten van de Alliance Française als niet-leden

Aanmelden: stuur een mail naar klantenservice@broeseboekverkopers.nl

of koop uw kaartje digitaal via www.broeseboekverkopers.nl


Filmavond ‘À bout de souffle’ (Jean-Luc Godard)

 


Deze filmavond, georganiseerd in samenwerking met de Faculty Club Helios van de Universiteit Utrecht, heeft als thema ‘La Nouvelle Vague’, waarbij Constant Hoogenbosch deze film introduceert. Na afloop van de film is er ruimte voor discussie. Aansluitend kunt u deelnemen aan een table d’hôte.


À bout de souffle is een Franse misdaadfilm uit 1960 onder regie van Jean-Luc Godard, naar een scenario van François Truffaut. Meer informatie vindt u hier.


Programma:

  • 17:00 uur: Ontvangst met koffie, Locatie Kannunnikenzaal
  • 17:30 uur: Inleiding door Constant Hoogenbosch
  • 18:00 uur: Film (90 min. met Nederlandse ondertiteling)
  • 19:30 uur: Discussie
  • 20-22 uur: Table d’hôte (zaal 1636), met dagschotel (vlees, vis of vegetarisch), brood, kaasplateau, koffie/thee met bonbons, 2 glazen wijn. Extra fles wijn alleen daar te betalen via pin.


De filmvoorstelling (met Nederlandse ondertiteling) is gratis voor AFU- en Faculty Clubleden, niet-leden betalen een entree van € 10,00. De kosten voor het diner bedragen €33,50. Graag uw bijdrage voor de film (als u geen lid bent) en diner overmaken op rekeningnummer NL44 INGB 0004 4624 89 tnv AF Utrecht ovv Film.


Aanmelden kan tot 14 mei door een mail te sturen naar lionne.utrecht@afpb.nl. Vermeld in de mail uw naam, lidmaatschap (AFU of FC) en geef  uw voorkeur aan voor vlees, vis of vegetarisch, en zo nodig overige dieet- en of allergiewensen.


Woensdag 22 mei 2019 17.30 - 19.30 uur, Domplein 29, entree via de hoofdingang van het Academiegebouw, 3512 JN Utrecht


Soirée de Clôture

 


Een feestelijke afsluiting van het jaar voor alle cursisten en hun familie en bekenden met het eindoptreden van ons koor 'Les Moulins de mon Coeur' onder leiding van Britta Maria en de pianist/accordeonist Rob Stoop, de certificaatuitreiking, een grote quiz en een apéritif festif!

Donderdag 20 juni 2019, 19.30 - 22.00 uur

Stedelijk Gymnasium UtrechtCultureel programma Amersfoort


Cultureel programma Hilversum

Tenzij anders aangegeven zijn alle bijeenkomsten gratis voor leden en cursisten van de Alliance Française.

Niet-leden: met een bijdrage van €7,50 (4-10) of  €10 (overige activiteiten). Doet u ook mee!

Sauf avis contraire, toutes les soirées culturelles sont gratuites pour les membres et étudiants de l’Alliance, autrement  €7,50 (4-10) ou  €10,00 (autres événements).