WelkomCursussenInschrijvenCultuurNieuwsContact
WelkomCultuurProgramma

Fondation Alliance Française
Alliance Française des Pays Bas
Panneau d'affichage AFPB

 AFPB

Alliance Française Utrecht
     
Franse taal en cultuur


Cultureel programma 2017-2018

Kijk voor meer activiteiten op
het prikbord van de AFPB


Rentrée: La victoire en chansons ; de la guillotine au mariage gay.


Twee eeuwen Franse geschiedenis in een vijfentwintigtal chansons:

Frédéric Dorfmann neemt u zingend en vertellend mee van de guillotine naar het homohuwelijk waarbij humor en dramatiek een belangrijke rol spelen. Naast de ‘événements incontournables’, veel smeuïge anekdotes! Beroemde zangers en zangeressen zoals Trenet, Duteil, Moustaki, Lama, Vian, Ferrat, Perret, Barbara komen aan bod, maar ook onbekende en anonieme componisten. Frédéric begeleidt zichzelf op de gitaar, op eigen en vooral bescheiden wijze.

Woensdag 4 oktober 2017, 20.00 uur

Kargadoor, Oudegracht 36, 3511 AP Utrecht


Muséologie: Musée d’Orsay et Centre Pompidou.


Het Musée d’Orsay, gelegen op de linkeroever van de Seine, laat een totaal-collectie uit de tweede helft van de 19e eeuw zien: schilder- en beeldhouwkunst, kunstobjecten, meubels en architectuur. Het Centre Pompidou herbergt diverse afdelingen en wordt daarom ook wel omschreven als de ‘supermarché de l’art’. De gehele wereld kent nu dit opvallende in 1977 geopende gebouw. Maar weet u hoe deze hedendaagse architectuur in de wijk Beaubourg voet aan de grond heeft kunnen krijgen? Renske Langebeek, een in Parijs gepromoveerd museoloog en docent Frans, vertelt ons in het Frans over de geschiedenis en de ontwikkeling van deze musea. Het gebouw, de inrichting en de presentatie van de werken worden van nabij bekeken.

Donderdag 16 november 2017, 20.15 uur

Kargadoor, Oudegracht 36, 3511 AP Utrecht


Franse Kerstmatinee


Om 15.00 uur beginnen we met het aansnijden van onze traditionele Bûche de Noël. Om 15.30 uur volgt een optreden van Hans van der Werf en Marjolijn Polfliet, twee muzikale duizendpoten die deel uitmaken van de formatie Marjolaine et les Manouches. Beiden met een groot hart voor Franse chansons. Zij brengen een gevarieerd Franstalig repertoire met flair, emotie en humor. De klassiekers van Brel en Piaf, het hedendaagse werk van Zaz en Stromae, en alles wat daartussen zit, maar wél in een eigen jasje.

Zondag 17 december 2017, 15.00 uur

Evangelisch-Lutherse kerk, Hamburgerstraat 9, 3512 NN Utrecht


Jacques Prévert, le poète magnifique


Martine Cadière, schrijfster en zeer succesvol spreekster in België, Frankrijk en Nederland, presenteert ‘Jacques Prévert, le poète magnifique’. Voor het grote publiek is Prévert de populairste dichter van de twintigste eeuw. Een wonderlijke persoonlijkheid, hartverwarmend anarchist en dwarsligger, bekend om zijn humor en capriolen. Veel van zijn teksten zijn op muziek gezet en vertolkt door grote namen van het Franse chanson. Hij was ook scenario- schrijver van talloze films. Prévert, die nooit eer en erkenning heeft gezocht, blijft de dichter van de Franse ziel. Na de presentatie kunnen we bij een ‘apéritif festif’ napraten.

Zondag 21 januari 2018, 15.00 uur

Kargadoor, Oudegracht 36, 3511 AP Utrecht


Soirée Littéraire: Oranje tegen de Zonnekoning: De strijd tussen Willem lll en Lodewijk XIV om Europa


Samen met onze partner Broese boekverkopers presenteren wij deze Nederlandstalige lezing van schrijver en historicus Luc Panhuysen. Lodewijk XIV van Frankrijk, bijgenaamd de ‘Zonnekoning’, droomde ervan de machtigste vorst te worden. Maar hij stuitte op een taaie prins, de jonge Willem III van Oranje. Lodewijk heerste over het machtigste rijk van Europa, Willem was stadhouder van een tienmaal zo klein landje. Er ontwikkelde zich tussen deze twee contrasterende persoonlijkheden een intense rivaliteit die het hele continent meesleurde en de tweede helft van de zeventiende eeuw diepgaand heeft beïnvloed. In de lezing zal Luc nader op hun relatie ingaan, met nadruk op het perspectief van Willem.

Woensdag 14 februari 2018, 20.00 uur

Broese Boekverkopers, Stadhuisbrug 121, 3511 AH Utrecht


Culturele avond in de bibliotheek van Zeist


In samenwerking met de bibliotheek van Zeist presenteren wij deze avond een Nederlandstalige lezing over een actueel ‘Frans’ onderwerp. Het definitieve onderwerp maken wij pas later bekend. Zie hiervoor de Bulletins en de website.

Woensdag 21 maart 2018, 20.00 uur

Bibliotheek Zeist, Markt 1, 3701 JZ Zeist


Filmavond: thema: 'Le film noir'


In samenwerking met de Faculty Club Helios van de Universiteit Utrecht organiseren wij een speciale filmavond met als thema ‘Le film noir’. Na een inleiding vertonen we een nog nader aan te kondigen film gevolgd door discussie. Aansluitend kunt u deelnemen aan een table d’hôte (op inschrijving: 15 Euro). Donderdag 19 april 2018, 18.00 uur tot 19.30 uur

Academiegebouw, ingang Achter de Dom 7, 3512 JN UtrechtThéâtre: Franse theateravond


Zoals u van ons gewend bent sluiten wij het culturele jaar af met een Franse theateravond. Op dit moment is het programma nog niet bekend. Dit maken wij in een later stadium op onze website en in de Bulletins bekend.

Woensdag 6 juni 2018, 20.00 uur

Theater Kikker, Ganzenmarkt 14, 3512 GD Utrecht


Cultureel programma Amersfoort


Cultureel programma Hilversum

Tenzij anders aangegeven zijn alle bijeenkomsten voor leden van de Alliance Française gratis en betalen niet-leden €7,50 per bijeenkomst.

Sauf avis contraire, toutes les soirées culturelles sont gratuites pour les membres de l’Alliance, autrement  €7,50.